Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR)

2020

 • Jumlah Sumbangan yang disalurkan Sepanjang Wabak Covid-19

  31 Disember


 • Program Sejahtera MBSB Bank

  14 September


  Penerima Program Sejahtera MBSB Bank di Alor Gajah Melaka semasa majlis penyerahan kunci. Majlis penyampaian disempurnakan oleh Ketua Jabatan Komunikasi Strategik, Puan Zuhaznim Izzuddin.

 • Cooking Oil For Cleaning

  7 Mac


  Minyak masak sering dilupuskan melalui sinki dapur dan menyebabkan halangan paip dapur. Cara yang lebih baik untuk mengendalikannya adalah melalui penggunaan semula, antaranya menjadikan ia sabun. Cooking Oil For Cleaning adalah program CSR dengan kerjasama Ecoknights yang bukan sahaja dapat mengurangkan pencemaran, tetapi ia juga boleh menjadi aktiviti yang menarik untuk dilakukan bersama keluarga dan rakan-rakan.

 • Cooking For A Cause

  21 Februari


  MBSB Bank telah memulakan CSR dalaman pertamanya dengan penganjuran program ‘Cooking For A Cause’. Program ini adalah kerjasama di antara MBSB Bank dan Food Aid Foundation bertujuan membangunkan kesedaran di kalangan staff mengenai kepentingan makanan berkhasiat di kalangan komuniti yang memerlukan. Buat kali ini, warga MBSB Bank memasak untuk 90 orang kanak-kanak di Rumah Buku Jalanan Chowkit.

2019

 • 'Beach Cleaning' Di Pantai Santubong, Kuching

  30 Disember


  Walaupun hujan, warga MBSB Bank di Kuching tetap berusaha memebersihkan kawasan pantai demi menjaga alam sekitar

 • 'Flood Relief'

  28 Disember


  Memahami kesusahan mangsa banjir, MBSB Bank dan sukarelawan yang terdiri daripada kakitangan MBSB Bank telah memasak dan menyumbang barang keperluan asas kepada mangsa banjir di Kelantan.

 • 'Superpark Experience'

  23 November


  MBSB Bank membuka peluang kepada kakitangan dan keluarga mereka untuk merasai pengalaman aktiviti lasak demi membudayakan keseimbangan cara hidup sihat.

 • Kempen Derma Darah

  22 November


  Negara ini amat memerlukan jumlah darah yang banyak untuk menyelamatkan pesakit yang berada di dalam keadaan kritikal. MBSB Bank telah bekerjasama dengan Pusat Darah Negara dalam menganjurkan program derma darah yang disertai oleh warga MBSB Bank.

 • 'Beach Cleaning' Kota Kinabalu

  2 November


  40 kakitangan MBSB Bank bersama keluarga mereka membersihkan kawasan pantai peranginan Tanjung Aru di Kota Kinabalu.

 • 'Tree Planting' Kota Tinggi

  2 November


  Hutan Rekreasi Gunung Panti merupakan hutan simpanan yang memerlukan rehabilitasi. Oleh itu, warga MBSB Bank telah menanam 100 batang pokok di kawasan itu untuk memperbaiki ekosistem di dalam hutan.

 • 'Oxygenation Boat Race' Putrajaya

  5 Oktober


  Pasukan MBSB Bank, ‘Waverunners’ telah memenangi tempat ketiga bagi kategori ‘Bank’ dalam kejohanan perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

 • 'River Clean Up' Kuala Kerteh

  17 September


  Kakitangan MBSB di wilayah pantai timur bekerjasama membersihkan pesisir pantai di Kuala Kerteh, Terengganu.

 • 'River Clean Up' Sg Selangor

  17 September


  Sebagai sumber air yang penting di Selangor, Sungai Selangor perlu dibersihkan dan diperliahara. Ia juga merupakan habitat kepada kelip-kelip yang di ancam kepupusan di Malayia. Sekumpulan kakitangan MBSB Bank membersihkan kawasan sungai demi menjamin kelangsungan komuniti kelip-kelip ini.

 • 'Tree Planting' Nibong Tebal, Pulau Pinang

  7 September


  Kakitangan MBSB Bank di wilayah utara mengikuti program pemuliharaan dan pemeliharaan paya bakau di daerah Kuala Sungai Acheh, Nibong Tebal, Pulau Pinang.

 • 'Kidzania Experience 2019'

  17 Ogos


  Anak-anak kepada warga MBSB Bank merasai pengalaman bekerja pelbagai industri melalui aktiviti ‘role-playing’ di pusat edutainment interaktif ini.

 • Malayan Tapir Conservation

  29 Jun


  Pusat Pemuliharaan Hidupan Liar Sg. Dusun telah menjadi pusat pemulihan khusus bagi Jabatan Perhilitan untuk memelihara Tapir Malaya. Sejak tahun 2004, mereka telah bekerjasama dengan Persatuan Pencinta Alam Malaysia untuk membawa kesedaran kepada orang ramai tentang kepentingan menjaga hidupan liar tempatan dan mengekalkan biodiversiti di negara ini.Seramai 40 kakitangan bank yang bertuah telah melawat dan menjadi sebahagian daripada program pemuliharaan itu.

 • Seminar BH Didik 2019 Fasa 2

  24 Jun


  MBSB Bank dengan kerjasama Kumpulan NSTP - BH Didik sekali lagi menganjurkan Seminar BH Didik 2019 Fasa 2 untuk pelajar sekolah angkatnya dengan memberi tumpuan kepada teknik menjawab serta memperoleh pengetahuan dan kemahiran yang betul dalam menghadapi ujian peperiksaan kebangsaan.

 • Soup Kitchen

  25 Mei


  Dengan kerjasama Pertubuhan Tindakan Wanita (PERTIWI), MBSB Bank telah mengumpulkan 40 sukarelawan warga pekerja setiap bulan untuk berkhidmat kepada masyarakat yang kurang bernasib baik di Lorong Medan Tuanku, Kuala Lumpur.

 • Seminar BH Didik 2019 Fasa 1

  13 April


  MBSB Bank dengan kerjasama Kumpulan NSTP - BH Didik menganjurkan Seminar BH Didik 2019 Fasa 1 yang membantu memberi inspirasi dan menggalakkan pelajar untuk bersiap sedia secara mental dan fizikal bagi menghadapi peperiksaan UPSR. Untuk fasa pertama, mereka didedahkan dengan teknik pembelajaran mengikut piawaian peperiksaan dan memahami format peperiksaan.

 • Program Sejahtera - Majlis Penyerahan Kunci

  25 Februari


  Ketua Pegawai Korporat, Puan Azlina Mohd Rashad menyerahkan kunci rumah hiasan kepada penerima Program Sejahtera, Encik Farul Rafizi pada majlis penyerahan kunci tersebut.

2018

 • ILHAM Program


  Program ILHAM (Impacting Lives, Heightening Aspirations by MBSB Bank) memperlihatkan komitmen MBSB Bank dalam memperkasakan pelajar sekolah angkatnya dengan menyediakan peluang yang sama dengan pendekatan pembelajaran yang intensif dan menyeronokkan untuk pelajar melalui pembelajaran eksplosif dan berwawasan. Program ini direka untuk memberi inspirasi dan menggalakkan pelajar menyiapkan diri mereka secara mental dan emosi untuk peperiksaan UPSR mereka.

 • 'No To Bully Campaign'


  MBSB Bank telah memulakan kempen kesedaran “No To Bully” dalam kalangan pelajar sekolah angkatnya. Isu yang semakin membimbangkan di Malaysia ini disampaikan dengan memberi tumpuan utama kepada punca pembulian, bagaimana untuk menangani dan kepentingan masa depan pelajar.

 • River Cleaning

  10 November


  Pembersihan telah diadakan di Sungai Selangor dengan kerjasama Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS) dalam usaha untuk mengurangkan ketidaksamarataan biodiversiti. Aktiviti ini diadakan untuk meningkatkan kesedaran bagi pemuliharaan salah satu sumber utama air negara. Hasil pembersihan telah berjaya mengumpul 259 kilogram sampah dan anak pokok Nipah juga ditanam oleh 40 sukarelawan MBSB Bank.

 • Beach Cleaning

  6 Oktober


  Dengan kerjasama Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS), program ini memberi tumpuan kepada pantai Sepang Gold Coast, salah satu tarikan pelancong yang terkenal di Lembah Klang. 89 kilogram sampah telah berjaya dikumpulkan, disusun dan dikitar semula oleh 41 sukarelawan MBSB Bank. 300 anak benih dan anak pokok Adler juga ditanam.

 • Cooking for a Cause (CFAC)

  8 September


  Sejak tahun 2015, kakitangan MBSB Bank telah bekerjasama dengan Food Aid Foundation untuk menjalankan program ‘Cooking For A Cause’ (CFAC). CFAC adalah program penyediaan dan pengedaran makanan berkhasiat bagi komuniti yang berada di kawasan berkepadatan tinggi dan berpendapatan rendah di seluruh negara.

 • Urban Gardening

  10 Ogos


  MBSB Bank telah bekerjasama dengan Eat, Shoots and Roots untuk program perkongsian ilmu bercucuk tanam di bandar dengan menggunakankan menggunakan barangan terurai. Semasa aktiviti ini, 30 orang kakitangan telah terlibat.

 • Program Sejahtera - Majlis Penyerahan Kunci

  7 Ogos


  Ketua Jabatan Komunikasi Strategik, Puan Zuhaznim Izzuddin menyerahkan kunci rumah kepada penerima Program Sejahtera.

 • Celebrate the Children

  19 Mei


  Aktiviti Ramadhan dengan 300 anak-anak dari Rumah Pengasih Warga Prihatin (RPWP), berserta majlis Iftar dan penyerahan duit raya dan juga pakaian raya. Pada hari yang sama, bekalan rumah dan barangan runcit telah diedarkan di kepada 17 keluarga sekitar kawasan Sungai Ramal.

 • Tree Planting

  12 Mei


  Program penanaman pokok dengan kerjasama Institut Penyelidikan dan Perhutanan Malaysia (FRIM). 56 kakitangan MBSB Bank secara sukarela menanam 50 pokok di kawasan yang ditetapkan di FRIM.

Disclaimer

You are about to enter a third party website and MBSB Bank’s privacy policy will cease to apply. MBSB Bank does not maintain or control privacy or security on this site, and makes no guarantees as to the privacy of any information you may provide or disclose while on this site.

Do you wish to proceed ?

Yes / No